Over de Bergensbanen

De Bergensbanen, ook The Bergen Line of The Bergen Railway genoemd, is een 484 kilometer lange treinroute tussen de steden Oslo en Bergen in Noorwegen. De urenlange treinreis biedt een prachtig en afwisselend uitzicht op het landschap van Noorwegen.
 

Treintraject Oslo-Bergen en reisduur

Het traject van de Bergensbanen verbindt de twee grootste steden van Noorwegen met elkaar en maakt onderweg een stop op tussengelegen stations. In totaal zijn er 21 stations op de Bergensbanen.

Vanaf station Oslo S (Sentralstasjon, Oslo Centraal) stopt de trein op Sandvika, Asker, Drammen, Hokksund, Vikersund, Hønefoss, Flå, Nesbyen, Gol, Ål, Geilo, Ustaoset, Haugastøl, Finse, Hallingskeid, Myrdal, Voss, Dale, Arna en Bergen.

Vanwege de lengte van het traject en de vele stops die de trein maakt, moeten reizigers wel rekening houden met de nodige uren reistijd. De treinen op de Bergensbanen vertrekken meerdere malen per dag en de reistijd is afhankelijk van de vertrektijd. Zo zijn er ritten die in totaal 6 uur en 32 minuten duren, maar ook ritten die 7 uur en 23 minuten duren. Het is dus handig om vooraf je reis goed te plannen. Het is ook mogelijk om de reis ’s nachts te doen, maar dan mis je wel de prachtige uitzichten.

De reis duurt de nodige uren, maar aan boord van de trein is er wel een restauratie aanwezig en de treinen beschikken over gratis wifi. Onderweg wordt vertelt langs welke bezienswaardigheden je op dat moment rijdt.
 

ReizenReizen

 

Eén van de mooiste treinroutes ter wereld

De Noorse natuur staat bekend om de bergen, rivieren, watervallen en veel meer. Het is dan ook niet vreemd dat je vanuit de trein hier een prachtig uitzicht op hebt. De route van de Bergensbanen loopt van Oslo naar Bergen en gaat onder andere door Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen. Tevens stijgt de Bergensbanen van ongeveer 3 meter boven zeeniveau bij Oslo naar in totaal 1237 meter boven zeeniveau bij Finse, dit is tevens het hoogste punt van de Bergensbanen én van het Noorse spoornetwerk.

Onderweg kan je genieten van het uitzicht op de fjorden, rivieren, watervallen, meren, bergen, dalen, wouden en meer. Ook zijn de vele tunnels een vermelding waard, het treintraject telt maar liefst ongeveer 180 tunnels. Tevens zijn er honderden bruggen en bruggetjes waar de trein overheen rijdt. De Bergensbanen is door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste treinroutes ter wereld. Het is de enige Noorse treinroute die op deze lijst staat.
 

Reizen met Vy (Vygruppen)

De Bergensbanen wordt geëxploiteerd door Vy, voluit Vygruppen. De Noorse vervoersmaatschappij rijdt niet alleen met treinen in het land, maar ook met bussen. Voorheen was het treinvervoer bekend onder de naam NSB, wat stond voor Norges Statsbaner. In april 2019 is het bedrijf verdergegaan onder de naam Vy en exploiteert onder deze naam treinlijnen en buslijnen in meerdere Scandinavische landen.

Een treinkaartje voor de Bergensbanen kan op het station, maar is goedkoper om vooraf online te kopen via de website van Vy. Een enkele reis van Oslo naar Bergen is er al vanaf, omgerekend, ongeveer 50 euro per persoon.
 

Aanleg van de Bergensbanen

De plannen voor de Bergensbanen werden al in de 19e eeuw gemaakt. Eind 1875 werd gestart met de aanleg van het spoor tussen Oslo en Bergen, wat de nodige uitdagingen kende. Zo overbrugt het spoor niet alleen rivieren en gaat het door dalen, ook gaat het spoor door bergen. Hiervoor moesten de nodige bruggen en tunnels worden gemaakt. Het duurde ongeveer 34 jaar voordat de spoorlijn kon worden voltooid. In november 1909 reed de eerste trein over de Bergensbanen.

Hemelsbreed liggen Oslo en Bergen ‘slechts’ ruim 300 kilometer uit elkaar, maar vanwege de stations op de route en niet te vergeten de natuur en de hierdoor vele uitdagingen, is het spoor in totaal 484 kilometer lang.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Documentaire over de Bergensbanen

De Bergensbanen heeft al vele cameraploegen mogen verwelkomen, waaronder die van het Nederlandse televisieprogramma Rail Away. Tevens schittert de Bergensbanen in een eigen documentaire, gemaakt door de Noorse publieke omroep NRK.

De Noorse omroep heeft vanwege het 100-jarige jubileum van de Bergensbanen een ruim 7 uur durende documentaire gemaakt. De Noren staan bekend om als liefhebbers slow-tv, langdurige en rustige televisieprogramma’s. De documentaire ‘BergensBanen minutt for minutt’ is hier een voorbeeld van. Vanuit de voorste cabine van de trein is de gehele treinrit vanuit Bergen naar Oslo vastgelegd. Minuut voor minuut kan je de rit over één van de mooiste treinroutes ter wereld volgen. De volledige documentaire is uitgezonden geweest op de Noorse televisie.