Route van de Bergensbanen

De Bergensbanen verbindt de Noorse steden Oslo en Bergen met elkaar. Tijdens de in totaal 484 kilometer lange treinreis maken de treinen een stop op de 19 stations tussen het begin- en eindpunt. Wij zetten een aantal stations voor je op een rij, van Oslo naar Bergen.
 

Oslo

Oslo is de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen. Er wonen ruim 650.000 mensen in de stad en Oslo telt tal van bezienswaardigheden. Het is een ideaal begin of bezoekpunt voor een reis door Noorwegen. Oslo heeft goede treinverbindingen naar plekken door het hele land, waaronder naar Bergen. De zogeheten Bergensbanen, ook The Bergen Railway genoemd, is één van de mooiste treinroutes ter wereld.
 

ReizenReizen

 

Drammen

Drammen is vanuit Oslo het eerste stoppunt op de Bergensbanen. De stad Drammen telt ongeveer 70.000 inwoners, er zijn bewijzen dat de omgeving al ruim 6000 jaar bewoond is. Verder staat de stad onder andere bekend om de eeuwenoude houten kerken.

Station Drammen is een knooppunt waar drie treinlijnen samenkomen. Drammen is het eindpunt van de Noorse hogesnelheidstrein Flytoget. Deze hogesnelheidstrein rijdt tussen Drammen en Luchthaven Oslo Gardermoen. Vanaf het vliegveld rijden er treinen naar Oslo Sentralstasjon (Oslo Centraal) en naar Drammen. De treinen naar Drammen stoppen op alle tussengelegen stations, waaronder ook de stations Nationaltheatret Station en Skøyen in Oslo.
 

Geilo

Station Geilo wordt gezien -per spoor- als toegang tot Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen. De bergen strekken zich uit van Geilo tot Finse en zijn één van Noorwegens meest populaire bestemmingen voor recreatie, wandelingen en sporten.
 

Finse

Station Finse is gelegen op 1222 meter boven zeeniveau en hiermee het hoogst gelegen station op de spoorlijn Oslo-Bergen én van de Noorse spoorwegen.

In de omgeving van Finse zijn er volop wandelmogelijkheden, er ligt namelijk 500 kilometer aan wandelpaden. Vanaf Station Finse start één van de meest populaire wandelroutes, de Aurlandsdalen. De wandeltocht naar Vassbygdi duurt 4 dagen en is ongeveer 60 kilometer lang.

Bij Station Finse ligt ook de Finse Tunnel, Finsetunnelen in het Noors. Dit is met een lengte van 10,3 kilometer de langste spoortunnel op het traject en de derde langste spoorwegtunnel van Noorwegen. Het hoogste punt van de Bergensbanen en het Noorse spoorwegnetwerk ligt in de tunnel, op een hoogte van 1237 meter boven zeeniveau. Het hoogst gelegen station en hoogst gelegen punt liggen dus erg dicht bij elkaar.
 

 

Myrdal

Station Myrdal is een bekend treinstation dat gelegen is in de bergen op 866 meter boven zeeniveau. Meerdere treinlijnen maken een stop op het station, waaronder de wereldberoemde treinlijnFlåmsbana (➚). Deze treinlijn rijdt tussen Myrdal en Flåm en is één van de meest toeristische treinlijnen ter wereld, het is zelfs de derde meest bezochte toeristische trekpleister in Noorwegen. De Flåmsbana rijdt meermaals per dag en onderweg heb je een prachtig uitzicht over de Noorse bergen en natuur. Tevens stop je onderweg bij de beroemde waterval Kjosfossen, die te bewonderen is vanaf een speciaal gebouwd platform.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Voss

Station Voss is het station van de gelijknamige gemeente, die ook bekend is onder de naam Vossevangen. Het kleine dorpje is voornamelijk bekend vanwege de waterval Tvindefossen in de omgeving. Deze waterval is ongeveer 100 meter hoog en één van de meest bezochte watervallen van het land.

Voss is tevens bekend door het jaarlijkse extreme sports festival Ekstremsportveko. Met meer dan 1000 deelnemers en 40.000 bezoekers is het festival uitgegroeid tot jaarlijks fenomeen. Tevens zijn er ieder jaar ook allerlei optredens van artiesten bij het festival.
 

Bergen

Bergen is gelegen in het westen van het land en de op één na grootste stad van Noorwegen. De eeuwenoude stad ligt tussen zeven bergen, welke de bijnaam Syv fjell hebben (Noors voor: Zeven bergen). Bergen telt ruim 275.000 inwoners en trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen. De toeristen komen onder andere voor de historische binnenstad, de vele bezienswaardigheden en de bergen.

Het bekendste deel van Bergen is de kern Bryggen, ook bekend onder de naam Tyskebryggen. Dit middeleeuwse havengebied staat bekend om de gekleurde houten handelsgebouwen. Tot het jaar 1299 was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.